2021. szept. 4.

Playback és népmese

Nyitott playback színházi előadás, melyre szeretettel várunk hozzátartozóddal, ismerősöddel együtt!
A mesék az emberiség legrégibb alkotásai között szerepelnek. Bennük rejtőznek a régmúlt kultúrák máig ható erkölcsi tanításai, etikai normái. Megmutatják az emberi akaraterő és bátorság mindent legyőző erejét, az örök érvényű igazságok múlhatatlanságát.
A hermeneutikai vizsgálódással azt mondhatjuk, a mese szó eredeti jelentése: hír. Mármint az igazi mese hírt hoz a szellemi világból a földi világ lakói számára. Szent Ágoston: "A hermeneutika a lélek felemelkedése a szellemi értelemhez, szó szerint és morálisan is".
Az igazi mese képeket ad. A meseképek segítségével ráismerünk a valamennyiünkben ott szunnyadó közös tudásra. Ez az a tudás, amelyet ösztönös tudásként hordoztak magukban a régi mesemondók; ezt a tudást adták tovább a mesehallgatóknak, amikor mesét mondtak. (Szentkúti Márta).
Ebből az ősi tudásból merítünk egy cseppnyit ez alkalommal. Meghallgatunk egy mesét. Majd a színpadra tesszük azokat a képeket, melyeket előhívott bennünk. Kiben, mit. Lehet, hogy egy gyermekkori élményt idéz meg. Lehet, hogy az egyik motívum összecseng egy élethelyzettel. Aki megosztja a történetét, megkeresi személyes szálát a meséhez. A történetekből így lesz egy fonat, amelyben a nézők is találhatnak kapcsolódó szálakat saját sorsukhoz.
Annak idején a mesemondó köré gyűlt egy-egy közösség apraja-nagyja, hogy tanuljon, vagy szórakozzon.
"Legyen a mese mindenkié!" 

Novák Magdolna