Köszöntjük a Sorsfonó Önismereti Egyesület honlapján!

Főoldal

2016. július 1. péntek 
14.30

A 6. Országos Playback Színházi Találkozó ünnepélyes megnyitója
Közreműködik: Mikóczy Erika, Bálint Lili, Paulik László

Előadások

14.40 - 15.50

Szülőföldem - Sorsfonó Társulat, Békéscsaba

Történeteket várunk a szülőföldedhez kapcsolódóan. Mit hozol, honnan, mit adsz tovább? Mi fáj, mi melenget, hogyan kapcsolódsz? Játszók: Hocz György, Kolarovszki Tímea, Kovács Manyi, Piskolty Tiborné, Varjú Blanka, játékmester Novák Magdolna

 

15.50 - 16.50

Ütközések - Kavicsok, Alsónémedi

 

16.50 - 18.00

Nyár - Fabulatórium Playback Színház, Budapest

 

19.30 - 20.40

Az élet ízei, avagy a playbackes is emberből van - Playback Színház Pécs

 

20.40 - 21.50

 Állj meg, éld meg! - Még1Mesét Akciócsoport, Budapest

A mai rohanó életünkben egyik élmény a másikba ér, sokszor fordul elő, hogy egy bejövő ingert még fel sem tudtunk fogni és máris jön a másik és arra a következő… Mi most 1 órát tudunk adni neked, arra, hogy elmeséld az elmúlt idők fontos eseményeit, megnézd a színpadon és megkönnyezd, nevess rajta, felismeréseket tegyél, elengedd, átéld!

 

 

2016. július 2. szombat
9.00 - 12.00 Műhelymunkák
(a létszámkorlátozottak regisztrációhoz kötöttek!):  

Jakab Júlianna: A Társulat története
(Létszámkorlát 8 fő) 

A workshopot elsősorban vezetőknek és vezetői szerepre készülőknek hirdetem meg. 21 év playback-színházi és 10 év társulatvezetői tapasztalatból állt össze - pszichológusként - a tudás, amit szeretnék megosztani: és együtt a playbck adta lehetőséggel élve játékban megélni a résztvevőkkel ennek az aktuálisan fontos elemeit: hogyan lehetséges egy társulatot úgy segíteni, összetartani a mindennapokban, hogy a változások, megújulások, krízisekkel együtt egységes történetként tudjon élni, fejlődni, és minél tovább megmaradhasson a résztvevők és a nézők örömére. Ha találkoztál már azzal az alábbi kérdéssekkel: hogyan tovább nekünk, hogyan integráljunk jól új embert, hogyan engedjük el szeretetben, aki menni készül, hogyan evezzünk át a csapat életének fordulópontjain úgy, hogy amikor billeg a hajó, ne boruljon fel - akkor érdemes erről beszélgetnünk, játszanunk együtt, hogy találkozzunk, megosszuk az élményeinket és néhány lépést tegyünk előre ebben a nagy témában.

Toldi Ildikó, Bognár Csaba: Kapcsolódás a testemmel
(Létszámkorlát 16 fő)

Mozgásban és a táncban egyénileg, párban, trióban átéltek felhasználása a playback előadásokon, különösen az egymáshoz kapcsolódásban és a művészi kifejezés fejlesztésében.

dr. Parádi József: Álom és sors (sorsvágy)

Kizökkent, felmutat, vigasztal, hitet ad, figyelmeztet, megnevettet, megráz, megijeszt, elgondolkoztat, gyönyörködtet, vigasztal, elkeserít (Még mindig?), biztat, más útra indít, tisztít, nyugtat, falhoz vág...egy-egy álom. S a sorsomhoz van köze...

Sebestyén Tibor: Mit vihetünk a színpadra a Gestaltból?
(Létszámkorlát:12 fő)

A Gestalt szó alakot jelent. Azt az értelmes, jelentéssel bíró jelenséget, amelytisztán, egyértelműen jelenik meg előttünk. Ami kiemelkedik a háttérből. Ahányan vagyunk, annyiféle valóságot élünk meg. A számunkra elérhető információból és korábbi élményeink alapján megalkotjuk az alakot, a saját valóságunkat. A műhelyt gyakorló playback-eseknek ajánlom. Célja, hogy saját élményen keresztül megtapasztaljuk, hogy a Gestalt pszichológiai irányzat megközelítéseit hogyan tudjuk használni színészként és játékmesterént a playbackben.Témák, amiket érintünk a workshopon:
gestalt ciklus és a lejátszás dinamikája (csakhogy a nézőknek jó legyen?)
tudatosság - testi érzetek és érzések (na, ezzel mit csináljak?)
itt és most (vagy tegnap?)
kapcsolat magammal és színésztársaimmal (és a nézőkkel mi lesz?)
pásztázó figyelem - ami nekem kiemelkedik, azt játszom (ígyis-úgyis)

Riegel Zoltán: Kell egy cajon! avagy a színész legjobb barátja a zenész
Hangszerek, dobok vására, készítése

Riegel Zoltánnak hívnak. Az ÁTTŰNÉSEK Társulat - már magasságom révén is - oszlopos tagja vagyok. Olyan hangszereket szeretnék Nektek bemutatni, amelyek fontosak lehetnek minden társulat életében. A cajonok és szanszulák, melyeket az OPT-n ki is próbálhattok a műhelyemben készülnek. Az improvizációs színházak egyik legfontosabb hangszere lehet a cajon. A ritmus, a lüktetés, a lendület. A történet lejátszáshoz keretet ad, fokoz, gyorsít, lassít. Megszólaltatása nem igényel zenei előképzettséget. Nem mellesleg könnyen szállítható. Képes helyettesíteni egy teljes ritmus szekciót. Kellékként és díszletként is alkalmazható a színpadon. Lesznek egyedi díszítésű és teljesen natur cajonok is, melyeket saját ízlés szerint díszíthettek. A másik, egy kevésbé ismert hangszer. A kalimbák családjába tartozó szanszula, igazi meditációs hangszer. Ellazít, mély emlékképeket képes előhívni. Lágy, éteri hangja segíti a lírai történetek érzékeny megjelenítését. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

Kavicsok: Én-képeink
(Létszámkorlát: 12 fő)
Kamasz fiatalok bevezetése a szimbólumok világába.

 
 
2016. július 2. szombat
13.00 - 15.00 Műhelymunkák
(a létszámkorlátozottak regisztrációhoz kötöttek!):  

Józan Babák Klub Playback-színháza: Születésnap

A droghasználó várandós nőket segítő Józan Babák Klub idén ünnepli 10. születésnapját. Ebből az alkalomból, a projekthez kapcsolódó színház a szülés és a születés élményvilágát idézi meg. Szeretettel várunk mindenkit, aki ismét újszülötté szeretne válni!

Bánki László, Kunos Vera, Maróti Dénes, Somogyi Bea - FineArt Playback Group: Kapcsolat egymással és a történettel, a mozgás és a nyomhagyás egymásba áramlásának segítségével
(Létszámkorlát: 12 fő)

Ezen a workshopon kísérletezésre hívjuk a résztvevőket, melynek célja az egymásra hangolódás segítése és a mesélő történetének alapdinamikája, alaphangulata, vitális érzülete iránti fogékonyság növelése. Ehhez nagyon egyszerű érzékenyítő gyakorlatokkal készülünk, két hangsúlyos modalitás, a mozgás és a képi kifejezés egymásba áramló minőségeire alapozva. Nem alkotunk figurákat a papírra, hanem hagyjuk, hogy az egész testünk mozgása, az összes érzékszervünk nyitott figyelme hiteles és váratlan nyomokat hagyjon. A kísérlet arról szól, hogy megérezhessük együtt, hogy mindez milyen módon erősítheti a playback-lejátszás expresszivitását, növelve kíváncsiságunkat a folyamat iránt és erősítve kreatív együttműködésünket.

Magmakamra: Improvizációs játékok
90' (Létszámkorlát: 14 fő)

A Magmakamra Műhely tevékenysége a tágabb értelmezésű művészetterápiák világába sorolható. Elsődleges célunk értelmileg akadályozott személyek adaptív viselkedésének, személyes autonómiájának, önrendelkezési törekvéseinek támogatása. Elméleti alapvetéseinket az evolúciós-kognitív kultúratudomány művészeti magatartásformák és agy/elme adaptív működésének összefüggéseire és a sterni szelf-szerveződés művészetterápiás vonatkozásaira alapozzuk. Az intellektuális képességzavarból fakadó életvezetési problémák mellett, attól független személyes traumák megjelenítése és feldolgozásának elősegítése is részét képezi művészetterápiás gyakorlatunknak. Módszertanilag multimodális / integratív szemléletmódot képviselünk a képzőművészet, zene, mozgás és improvizációs színház terápiás hatásainak szintetizálásával. Műhelymunkában a zenei, mozgásos és improvizációs színházi tevékenységünket mutatjuk be.

Korom István: Teli pohárba nem lehet vizet önteni - Légzés, figyelem, összpontosítás
90' (Létszámkorlát: 24 fő) 

Gyakorlatok a jobb figyeléséért és a hosszabb összpontosításért. Olyan módszerek és technikák lesznek, amelyek könnyen megtanulhatóak, bárhol gyakorolhatóak, és mindenki számára kivitelezhetőek.
A gyakorlásuk hatására jobban tudunk majd figyelni, hosszabban összpontosítani, és kevésbé fáradunk el. Mindezek elengedhetetlenül szükségesek a színházi szereplésekhez is. Gyertek jó érzéssel, és próbáljátok ki!

Kiss György Ádám: A playback lehetőségei az önismereti munkában és a gyógyításban 

A playback  sokszínűségét már többnyire ismerjük: filozófia viszonyulás, életérzés is amellett, hogy elfogadott színházi irányzat. Elsősorban a szabad térhasználat, a spontán találkozás és az improvizatív alkotás lehetőségét biztosítja a nézők és a színészek számára, de a történetmesélés és megjelenítés "playback útja" , ezen túl fejlesztő hatású is, azonban erről kevesebbet beszélünk. Átéljük mindannyian a próbákon, az előadásokon azt, ahogy valami megváltozik: tisztul, egyszerűbb és élhetőbb lesz minden…, de ezt csak járulékos mellékhatásnak  tekintjük... A workshop résztvevőivel a playback önismereti és fejlesztő lehetőségeire szeretnénk koncentrálni. Ha velünk töltöd ezt a két órát, méginkább nyilvánvalóvá fog válni számodra, hogy miről beszélek.
A workshopot vezetik: Kiss György Ádám a Közép-Európai Playback-Színházi Iskola tanára és a Rögtönzések Színháza mint ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK szabad vegyértékű színészei.

 

2016. július 2. szombat
Előadások:
15.00 - 16.00

A női princípium - EgoSzisztéma Commpany, Budapest: Bartha Barbara, Jékey Franciska, Horgosi Lea, Burits Eszter, Bokor Noémi, Mándi Bettina, vendégművész: Szűcs István. 

 

16.00 - 17.00

Kapcsolatok a társulatok között - Rögtönzések Színháza mint ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK, Budapest

 

17.00 - 18.00

Sorsvágy - Álomszínház, Budapest

 

19.00 - 20.00

Pszínház, Budapest 
Donáth Attila, dr. Pálmay Kálmán, Simon Péter, Játékmester dr. Bakó Tihamér, zenész Katona Emese

 

20.00 - 21.00

Kreatív zene a playback dramaturgiában - Pepita Társulat előadása Szeghő Bori felkészítésével, Budapest: A Pepita Társulat 3 alkalomból álló tréning sorozatot töltött el Szeghő Bori (kreatív zene tanár) és Somogyi Bea (Pepita társulat tagja) vezetésével, hogy új nézőpontból szemlélve vizsgálják meg és alakítsák át játékukat, közös alkotásukat. A fókuszban a hang és beszéd használat minőségének és arányának alakítása és a tempó dramaturgia állt. Azt kerestük, hogyan tudunk kapcsolódást és elszigeteltséget, harmóniát és feszültséget, fokozást és kontrasztot megjeleníteni új módon, a már meglévő eszközeinkkel. Előadásunkban mind a tréning eredményéről, mind a próba folyamatáról is szeretnénk ízelítőt adni. Szeretettel ajánljuk azoknak, akik szeretik a finom, sokrétű, ensemble játékot!

 

21.00 - 22.00

Úton a szerephez - Villanások Mentális Színház, Szeged - Békéscsaba: Az Emberközelben előadás sorozatból, meghívott mesélőnk: Seregi Zoltán a Jókai Színház direktora. Játszók: Hocz György, Kolarovszki Tímea, Kratochwill Katalin, Novák Magdolna, Varjú Blanka, játékmester Korom István

 

2016. július 3. vasárnap
9.00 - 12.00 Műhelymunkák
(a létszámkorlátozottak regisztrációhoz kötöttek!):  

Molnos Zselyke, Donáth Attila: Ökopszichológia és playback
(Létszámkorlát: 15 fő)

Az ökopszichológia szerint egyéni jóllétünk és bolygónk állapota kölcsönösen hat egymásra. Ha mi jól vagyunk – ő is, és fordítva. Ha megszakad köztünk a kapcsolódás, nem figyelünk és reagálunk egymás jelzéseire, elidegenedünk, végül pedig mindketten elindulunk egy beteg állapot felé. A pillanatban, amikor képesek vagyunk elfogadni, hogy tágabb környezetünk szerves, mozgó, ható részei vagyunk, érdemben tehetünk az újrakapcsolódásért és visszaállíthatjuk a harmóniát. Ekkor mindketten meggyógyulunk. A kapcsolódás, az együttműködés, a rezonancia központi fogalmai mind az ökopszichológiának, mind pedig a playback improvizációs színháznak. A workshopon ennek különböző formáit dolgozzuk fel.
Molnos Zselyke ökopszichológus és Donáth Attila akkreditált playback tréner 

Szeghő Bori, Somogyi Bea: Az aktív egyensúly varázsa - a kreatív zene és a playback színészi jelenlét kapcsolata
(Létszámkorlát: 24 fő)


Az aktív egyensúly varázsa - a kreatív zene és a playback színészi jelenlét kapcsolata. Hogyan játszhatunk úgy a hangunkkal és a testünkkel másokkal együtt vagy egymás ellenében? Milyen hallható, zeneileg felfedezhető jeleket adunk a színpadon? Hogyan akarunk ezekkel bánni? Hogyan fokozhatunk feszültséget? Mivel tudunk egymáshoz kapcsolódni? Kreatív zenei játékok segítségével fedezzük fel színészi játék zenei síkjait: a mozdulatok és hangok ritmusát, a beszéd és a test hangok különböző minőségeit, valamint mindazt, ami ezek kapcsán a playback színészi játékban megjelenhet. Kapcsolódás és különbözőség, fokozás és feszültség építés, összhang és csend.
A workshopot Somogyi Beáta (Pepita társulat tagja) és Szeghő Bori (kreatív zene tanár) tartja.

Riegel Zoltán: Hangszerek, dobok készítése, vására
Kell egy cajon! avagy a színész legjobb barátja a zenész

Riegel Zoltánnak hívnak. Az ÁTTŰNÉSEK Társulat - már magasságom révén is - oszlopos tagja vagyok. Olyan hangszereket szeretnék Nektek bemutatni, amelyek fontosak lehetnek minden társulat életében. A cajonok és szanszulák, melyeket az OPT-n ki is próbálhattok a műhelyemben készülnek. Az improvizációs színházak egyik legfontosabb hangszere lehet a cajon. A ritmus, a lüktetés, a lendület. A történet lejátszáshoz keretet ad, fokoz, gyorsít, lassít. Megszólaltatása nem igényel zenei előképzettséget.Nem mellesleg könnyen szállítható. Képes helyettesíteni egy teljes ritmus szekciót. Kellékként és díszletként is alkalmazható a színpadon. Lesznek egyedi díszítésű és teljesen natur cajonok is, melyeket saját ízlés szerint díszíthettek.A másik, egy kevésbé ismert hangszer. A kalimbák családjába tartozó szanszula, igazi meditációs hangszer. Ellazít, mély emlékképeket képes előhívni. Lágy, éteri hangja segíti a lírai történetek érzékeny megjelenítését. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

Rózsa Dániel, Szűcs István:
Néma gyerek többet mutat ezer szónál, avagy a visszajátszó és a visszamondó színház különbségei

(Létszámkorlát: 16 fő)

Fent ülsz a színpadon, hallgatod a mesélőt és közben egyre jobban feszülsz, "Mit fogok én erre játszani???". Majd elhangzik a "Lássuk, halljuk!" És amikor belépsz, a tested lefagy és csak beszélni tudsz... Dani és Szücsi workshopja azzal foglalkozik majd, hogy mennyi eszköz és módszer áll egy playbackszínész rendelkezésére, ahhoz, hogy megmutassa mi is lapul a történet mögött, a tér használatától, a tárgyak bevetésén át, a non verbális kommunikáción túl és a kapcsolódáson innen, na és persze a szimbólumok is megjelennek majd! 

Argalász Attila és az Áttűnések tagjai: Áttűnések önismereti játékok, avagy lélek-kapcsok az alkotó jelenléthez
(Létszámkorlát 28 fő)

Az Áttűnések Improvizációs Színház tagjai hiszik és tapasztalják, hogy a playback lényegi szépsége és minősége az önfeledt jelenlétben és az "énen"-túli kapcsolódások inspiráló, alkotó szövevényében rejlik. Ennek a különleges állapotnak a létrejöttét számtalan módon segítjük tudatosan és rögtönzött formában is, ez a társulatunkat összetartó legfontosabb lélek-kapocs. Aki "most ott vagy velünk" ezen a műhelyen, játékos helyzetekben kóstolhatsz bele az önfeledtségből nyert alkotó közösségélménybe!

Nagy Dominika, Kiss György Ádám: A fórum színház és a playback színház kapcsolódási pontjai 

A Fórum Színház módszere alkalmas bármely, a társadalomban jelen lévő elnyomó viszony feltérképezésére, feldolgozására és közös vita teremtésére moderált improvizációs helyzeteken keresztül. A brazil Augusto Boal által alkotott módszerből kaphatnak ízelítőt a résztvevők saját élményen keresztül. A workshop folyamán a klasszikus fórum-folyamat lépései szerint haladva, játékokon keresztül létrehozunk a csoport érdeklődése szerinti jeleneteket, melyek közül egyet megkísérlünk megváltoztatni, miközben új megoldási stratégiákat térképezünk fel. 
A saját élmény után Ádám moderálásával kerül sor beszélgetésre a tapasztaltakról, a módszerekről, találkozási pontjaikról. Nagy Dominika- pszichopedagógus, drámapedagógus, Nem Privát Színház alapítóta, Rögtönzések színháza, mint üveggyöngyjáték társulat playback színésze.
A fórum színház, elnyomottak színháza módszerek mellett meseelemzést, és komplex művészetterápiás módszereket, különböző mozgásformákat  tanul és alkalmaz a folyamatok során. Mindenféle korcsoporttal dolgozott már együtt itthon és külföldön egyaránt.

Takács Máriusz: A playback és a klasszikus színészi munka - improvizációk műfaji határokon 

Megnézzük, mi folyik belül: van-e  különbség, ha a színész egy élő vagy ha egy kitalált személy történetét adja elő. Milyen az azonosulás, a felkészülés, a befogadás? Hogyan keveredik bele a színész szubjektív énje az alkotásba?
A workshopon a „klasszikus” színház felől közelítjük meg a playbacket, a jelenlévőkkel közös playback jeleneteteken keresztül fókuszálunk a színpadi alkotó folyamatra, forma-variánsok segítségével kerülünk közelebb más színházi műfajokhoz.
Takács Máriusz MoZaiKTüKöR CSoPoRt – alternatív színházi társulatvezető,
Rögtönzések Színháza mint ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK - playbackszínész
kultifilter.hu, kulturpart.hu – színikritikus

 

2016. július 3. vasárnap
Előadás:
12.00 - 13.00  

Szabadon szárnyaln- Élményszínház, Békéscsaba
Középiskolás kortárssegítő csoport: Bálint Lili, Kiss Jázmin, Samu Klaudia, Uhljar Petra, Vikor Bence, játékmester Pataki Kitti, zenész Horcsák Martin

Köszönjük!

Oldalainkat 130 vendég és 0 tag böngészi